Natuurbrand Waternet

Door Sven Kortekaas | May 3, 2017

De brandweerkorpsen van Uitgeest, Heemstede en Bennebroek en de OvD Zuid zijn op dinsdagavond 18 april gealarmeerd voor een duinbrand in het duin gebied van Waternet. Ook de boswachter van Waternet is gealarmeerd voor deze oefening. Gelukkig was er geen echte brand in de duinen maar ging het om een oefening. De reden voor het oefenen was om tegen de knelpunten aan te lopen van een dergelijke brand, en de samenwerking met de boswachters en onderling.

Brandweer Uitgeest is met de 12-2002 en de MSA 12-2060 het duingebied in gegaan met als eerste en misschien wel de belangrijkste taak in het bestrijden van een duin-/bosbrand; localiseren van brand. Als de brand eenmaal is gelocaliseerd is het belangrijk om door te geven om hoe groot de brand is, de uitbreiding en richting en het benodigde materieel.

Nadat de brand was gelocaliseerd hebben de tankautospuiten van Heemstede en Bennebroek de blussing ingezet en heeft brandweer Uitgeest met behulp van de MSA een vulpunt voor de tankautospuiten gecreëerd verderop in het duingebied. Hierdood konden de tankautospuiten hun tank leegspuiten op de brand en direct doorrijden naar het vulpunt. Daar werden ze zo snel mogelijk weer gevuld en konden ze weer terug naar de brand om de andere tankautospuit af te lossen.

Met dank aan Ruben van 112-Uitgeest.nl voor de foto’s