TS 12-2030

Tankautospuit

Een tankautospuit, afgekort TAS of TS (in Belgiƫ: autopomp of pompwagen) is een type voertuig dat de brandweer normaal gesproken inzet als basisvoertuig. Het voertuig is zo ingericht dat de eerste slag geslagen kan worden bij brandbestrijding of ongevallen.

In het algemeen is er aan boord plaats voor een standaardploeg van zes man, te weten: bevelvoerder, chauffeur (is tevens pompbediener), aanvalsploeg (2 personen) en waterploeg (2 personen). De chauffeur zit (in de meeste landen) linksvoor in het voertuig, de bevelvoerder rechts voorin en de bemanning achterin.

De meeste tankautospuiten zijn voorzien van bagageruimten met roldeuren, sommige hebben klapdeuren. De pomp is bijna altijd achter in het voertuig geplaatst en wordt meestal via een krachtafnemer aangedreven door de motor van het voertuig. De pomp kan alleen tijdens stilstand van het voertuig gebruikt worden tenzij het voertuig hiervoor aangepast is, zoals bij bosbrandbestrijdingsvoertuigen, schuimbluswagens of crashtenders.

Achter de deuren aan de zijkant kunnen rekken of bakken geplaatst worden met materiaal of speciale uitklapbare constructies om gereedschap in op te bergen. Op het dak worden vaak de ladders en zuigslangen opgeborgen. Soms wordt bij oudere voertuigen ook het waterkanon of ander materiaal op het dak opgeborgen, bij nieuwe voertuigen is dit niet meer toegestaan in verband met Arbo-wetgeving. Moderne tankautospuiten beschikken vaak over een Arbo-ladderrek dat naar achter en beneden schuift, waardoor de ladders of slangen vanaf de grond van het rek gepakt kunnen worden. Hierdoor is het niet meer nodig om op het voertuig te klimmen. Dat is veiliger en kost minder tijd.

Het voertuig is vaak voorzien van diverse verlichting rondom, om ook in het duister goed te kunnen werken. Uiteraard zijn ook de blauwe zwaailichten, of tegenwoordig flitsers, aanwezig om aan te geven dat het een voorrangsvoertuig betreft.

Een tankautospuit heeft een standaard bepakking die vastgesteld is door het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Daarnaast kan het voertuig extra materiaal aan boord hebben naargelang de lokale situatie dat verlangt. Een standaardtankautospuit heeft minimaal het volgende aan boord

Voertuig gegevens

Roepnummer: 12-2030
Kenteken: BV-ZV-10
Type voertuig: TS7 LD3250 HD240 T2000 286PK
Merk & Type: Mercedes Benz 1329F[Atego]
Opbouw: Gemco-Godiva
Bouwjaar: 2009
In dienst: 2009
Uit dienst:
Standplaats: Uitgeest
Opmerkingen: 2000 Liter water aan boord, 6.5 tons lier, BIZA Plus bepakt met o.a. Stabfast hefkussens. 1e lijns uitrukvoertuig

Foto’s