Hulpverleningsoefening in de kerk

Door Sven Kortekaas | December 21, 2016

De brandweer van Uitgeest heeft laatst twee dinsdagavonden geoefend in de kerk op de Langebuurt. Bij deze oefening had de organist een hartstilstand gekregen tijdens het bespelen van het orgel. Niet echt uiteraard, en het slachtoffer was een pop. Vanwege zijn medische situatie moest het slachtoffer horizontaal naar beneden. En omdat de trap naar boven gedraaid is en heel smal was de trap geen optie.

De brandweer heeft deze oefening twee keer gedaan met twee verschillende ploegen. Daarbij zijn ook twee verschillende werkwijze aan bod gekomen. De manschappen moesten zelf een oplossing bedenken om het slachtoffer horizontaal naar beneden te krijgen. De eerste week is gekozen voor iets totaal nieuws. Iets wat we nog nooit gedaan hadden. En daar is een oefenmoment ook voor. Om dingen te oefenen. Een aantal manschappen hadden het volgende filmpje al een keer gezien en wilde dit graag uitproberen of het ook echt werkt.

In de kerk is dit uitgeprobeerd met behulp van een ladder, touwen en een redbrancard. Het slachtoffer is door middel van deze methode horizontaal en veilig beneden gekomen.

Zonder dat de twee ploegen van elkaar wisten wat ze hadden gedaan heeft de tweede groep het totaal anders aangepakt. Die hebben de redbrancard bevestigd aan het touw met vier bevestigingen en door middel van het touw te laten vieren het slachtoffer horizontaal en veilig naar beneden gekregen.

De brandweer doet dit soort oefening om in de toekomst voorbereid te zijn op dit soort lastige situaties. En ook worden er bij oefening dingen uitgeprobeerd die nog nooit zijn gedaan door het korps. Op die manier leren wij ook weer meer.
​ Met dank aan Ruben van 112-Uitgeest.nl voor de foto’s